tiistaina, huhtikuuta 10, 2007

Hans Kalmin jäljillä

Isä oli lainannut kirjastosta kirjan Hans Kalmista. Minulle oli uutta tietoa se, että hän sotilaallisen toimintansa jälkeen harjoitti myös vaihtoehtoista lääketiedettä, jota hän opiskeli Yhdysvalloissa.


Virossa Viljandissa syntynyt Kalm kertoo, että perimätiedon mukaan hänen sukunimensä tulee siitä, että joskus 1600-luvulla Henrik-niminen talonpoika oli pelännyt niin kovasti ruttoa, että hän oli kahden poikansa paennut suon keskellä olevalle saarelle, joka oli joskus ollut pakana-ajan viimeisiä kalmistoja. Siitä siis tulisi hänen suvulleen nimi Kalm.


Luin toisestakin Kalmista, eli Pehr Kalmista. Luin nimittäin Eva Ruoffin kirjoittamaa puutarhakirjaa "Vanhoja suomalaisia puutarhoja". Siinä kerrottiin talousopin professori ja tutkimusmatkailija Kalmin Suomeen tuomista kasveista. Itsellänikin on niistä kotona yksi, eli villiviini.

Tämä Kalm taas ei todennäköisesti liity Hans Kalmin sukuun mitenkään. Pietari Kalmin isä oli Gabriel Kalm, Korsnäsin kappalainen Etelä-Pohjanmaalta. Gabrielin isä oli puolestaan Per Jönsson Kalm. Pietari Kalmin äiti oli puolestaan Katarina Ross.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kirja "Hans Kalmin jäljillä on varsin mielenkiintoinen. Minusta se antaa hyvän ja perusteellisen kuvan hänen elämäntyöstään erityisesti vuoden 1918 tapahtumista, joissa hänen roolinsa oli hyvin merkittävä. Hän kokosi metsäoppilaitoksen oppilaista pataljoonansa rungon. Hän johti pataljoonaansa yllätyksellisesti ja taitavasti saaden nimityksen "Kalmin pirut". Hänen myöhempi elämänsä oli värikäs.Oli erikoista, että hän hyvin myöhäisellä iällään joutui menettämään vaihtoehtolääketiedettä harjoittavana lääkärin oikeutensa. Vuoden 1918 tapahtumista hän sai useita kunniamainintoja erityisesti eri pitäjien mm. Asikkalan valloittajana. Kun hän oli johtajana varsin omapäinen, hän ei ollut erityisen pidetty joidenkin esimiestensä keskuudessa, mikä lienee aiheuttanut sen, että hänestä on jälkipolville jäänyt vähän ristiriitainen kuva. Tätä taustaa vasten, pidän hänestä nyt tehtyä elämäkertaa tervetulleena